Kaasmarkt in Alkmaar
De kaasmarkten in Nederland zijn zowel indrukwekkend als heerlijk. De beroemdste, kleurrijkste en meest traditionele kaasmarkt in Alkmaar https://znaki.fm/nl/events/kaasmarkt-alkmaar/ wordt al vierhonderd jaar van april tot september elke vrijdag om 10.00 uur gehouden.
Tegen die tijd liggen er meer dan 2000 kaaskoppen in rijen op het marktplein te wachten op kopers. Zodra de markt opengaat, doorboren proevers de kaas met een speciaal apparaat en halen er een stuk uit, dat ze vervolgens proeven en ruiken. De meeste kaas die in Alkmaar wordt verkocht is Goudse en Edammer kaas.
De hoofdrolspelers in deze authentieke “kaasshow” zijn de kaasdragers - “kaasdragers”. Hun belangrijkste functie is het wegen en dragen van de kaas. Hiervoor gebruiken ze nog steeds speciale brancards, die worden gedragen door twee dragers in witte broeken, witte overhemden en strooien hoeden in verschillende kleuren: groen, rood, geel en blauw, afhankelijk van het feit of ze bij een van de vier kaastransportbedrijven horen. De kaasdragers zijn een oud gilde van 30 mannen, waarvan de eerste vermelding dateert uit 1619. Toen verscheen het motto van het gilde: “Verkeerde gewichten zijn verachtelijk voor de Almachtige.”
En het moet gezegd worden dat het gilde uiterst nauwgezet is over de nauwkeurigheid van het wegen van kaas. In het algemeen heeft het gilde extreem strenge regels ontwikkeld: als een sjouwer bijvoorbeeld te laat op de markt komt, moet hij een boete betalen, waarvan een deel naar de school in Alkmaar gaat en de rest naar het gilde zelf. Daarnaast zijn roken, alcohol drinken en scheldwoorden verboden tijdens het werken op de markt. Je moet denken dat scheldwoorden het moeilijkst zijn, want als er, God verhoede, een kaaskop op je voet valt... Nou, dat is niet gemakkelijk als je bedenkt dat een kaaskop 12 tot 13,5 kilo weegt.
De brancard draagt trouwens 8 stukken kaas per keer, dus het werk van de brancard is niet gemakkelijk. Desondanks is de glimlach die nooit van hun gezicht verdwijnt al lang een handelsmerk van de kaasdragers en onderdeel van de “kaas”-show in het algemeen. Zoals, echter, en gekleed in traditionele Nederlandse kleding “kaas” meisjes, wier belangrijkste taak is het bevorderen van de handel en actieve reclame. Ze worden op de Duitse manier “Frau Antje” genoemd en in feite zijn ze het logo van de kaasmarkt geworden. In ieder geval wordt het beeld van Frau Antje heel vaak gebruikt in reclamecampagnes voor Nederlandse kaas.
Als je kaas koopt op de markt in Alkmaar, moeten de verkoper en de koper het eerst eens worden over de prijs. Dan komen de dragers en leggen de kaas op een draagbaar en dragen het naar de Alkmaarse Waag, waar het wordt gewogen. Het weegproces wordt overzien door de assistenten van de proever die de kwaliteit heeft beoordeeld. Met andere woorden, het motto van het dragersgilde over de verkeerde weegschaal is zeker een goed motto, maar voor het geval dat is het in de gaten houden van de weging ook niet onredelijk. Als alles klaar is, geeft de koper het geld aan degene die de kaas heeft gewogen. De logische vraag is waarom de verkoper niet rechtstreeks wordt betaald. Het antwoord is simpel en ondubbelzinnig: het is traditie. En niemand breekt met de traditie op de kaasmarkt in Alkmaar. Nadat de kaas is gekocht, zijn de dragers die de kaaskoppen naar de auto van de koper brengen weer aan het werk. Als de koper bijvoorbeeld een winkel of restaurant heeft, kunnen het er heel wat zijn.
Kortom: als je in Nederland bent, ontzeg jezelf dan niet het plezier van een bezoek aan de kaasmarkt in Alkmaar. Ten eerste is het onvergetelijk, ten tweede erg kleurrijk, en ten derde verlaten maar weinig mensen de markt zonder een of zelfs meerdere fantastisch lekkere kazen verpakt in speciale stevige zakken. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat om 10 uur 's ochtends de bel de opening van de handel op de markt aankondigt. En het is het beste om op tijd te zijn voor het allereerste begin.
Map
All Dates
- 22.10.2023
- 14.04.2024
- 10.03.2024
- 25.02.2024
- 14.01.2024
- 19.11.2023